Blog is no longer updated

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Πρασιές













Πρασιές
Οι πρασιές ή Βρασιές, παλιά προδωρική πόλη, λείψανα της οποίας σώζονται ακόμα στο επίνειο του Λεωνιδίου την Πλάκα, συμμετείχε – λέει η ιστορία – στην αμφικτιονία του Ιερού του Ποσειδώνος επί της Καλαβρίας του Πόρου. Ως αντίποινα για την εισβολή Λακεδαιμονίων, Ο Περικλής κατέστρεψε δύο φορές τις Βρασιές – το 430 και το 414 π.χ.
Ο μύθος γνωρίζει τις Βρασιές ως τόπο μιας πανάρχαιας ελληνικής Λατρείας.

Εκεί εξεβράσθη, γράφει ο Παυσανίας, η λάρνακα του Διονύσου και της νεκρής μητέρας Σεμέλης. Οι ντόπιοι έθαψαν με τιμές την κόρη του Κάδμου, βασιλιά των πανάρχαιων Θηβών, και παρέδωσαν τον Διόνυσο στην Ινώ. Αυτή ανέθρεψε στο ομώνυμο άντρο της τον γιο του Δία. Σήμερα μπορεί κανείς να δει το «Σπήλαιο του Διονύσου» στα Βορειοανατολικά της Ιερά Μονής του Αγίου Νικολάου Σύντζας.

Η θέση της αρχαίας πόλεως Πρασιές ή Βρασιές έχει αποδειχθεί από την Επιστήμη ότι βρίσκεται στη Πλάκα το σημερινό λιμάνι του Λεωνιδίου.

Στην Παραλία του Λεωνιδίου – τη σημερινή Πλάκα που οι παλαιότεροι ονόμαζαν Νησί – σύμφωνα με την μυθολογία που μας παρέδωσε ο Μικρασιάτης περιηγητής Παυσανίας, εξεβράσθη [εκβέβρασθαι εξ΄ ου και οι Βρασιές ] λάρνακα με τη νεκρή Σεμέλη και το νεαρό Διόνυσο. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι με τιμές θάβουν την πλανεμένη από τον Δία πριγκιποπούλα του ΄Αργους τον δε Διόνυσο παρέδωσαν στην Ινώ για να τον αναθρέψει στο άντρο της Ινούς που σήμερα οι ντόπιοι αποκαλούν σπήλαιο του Διονύσου ευρισκόμενο βορειοανατολικά της Ι. Μ . Αγίου Νικολάου Σύτζας. Την εύφορη πεδιάδα , τον σημερινό κάμπο του Λεωνιδίου ονόμασαν Κήπο του Διονύσου.

Οι Πρασιές είναι παλαιά προδωρική πόλις που συμμετείχε στην αμφικτιονία του Ιερού του Ποσειδώνος επί της νήσου Καλαβρίας του σημερινού Πόρου.

Ο Θουκυδίδης καλεί τις Πρασιές πόλισμα επιθαλάσσιον της Λακωνικής και δύο φορές το 430 και το 414 π.Χ. οι Αθηναίοι και οι Σύμμαχοί τους με Στρατηγό τον Περικλή [την πρώτη φορά] σε αντίποινα της εισβολής των Λακεδαιμονίων, εκτός άλλων,….. της τε γης έτεμον και αυτό το πόλισμα είλον και επόρθησαν.



Πηγή κειμένου www.leonidio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Καιροσ