Blog is no longer updated

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Γίνε το παράδειγμα. Η περίπτωση του Λεωνιδίου.


Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό όταν άνθρωποι με παρόμοιες απόψεις έρχονται σε επαφή για να μιλήσουν για τις προσπάθειές τους για αλλαγή στην κοινότητά τους. Θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες και ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσουν κι άλλους προκειμένου να κινητοποιηθούν.

Αυτή είναι η ιστορία μίας ομάδας στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου, που από το 2007 εργάζονται για τη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμάτων στην κοινότητά τους. Χάρη στις προσπάθειές τους και σε συνεργασία με τον Δήμο, το Λεωνίδιο πλέον διαθέτει κανονικούς κάδους ανακύκλωσης, οργανωμένο καθαρισμό παραλιών από τους μαθητές του σχολείου της περιοχής και μία αυξημένη ευαισθησία στους κατοίκους όσον αφορά τη αναγκαιότητα της ανακύκλωσης. Οι πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητά τους, ασκώντας πίεση και βοηθώντας τους πολιτικούς της περιοχής, μπορούν να επιφέρουν την αλλαγή. Η Susan Beer, ένα από τα άτομα που συμμετέχουν στην προσπάθεια που γίνεται στο Λεωνίδιο, διηγείται πώς ξεκίνησε η εθελοντική τους ομάδα, όσα έχουν επιτύχει ως τώρα και ποια πράγματα εξακολουθούν να τους απασχολούν:


"Το 2007 η κοινότητα του Λεωνιδίου είχε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού / περιοδικών στα σχολεία. Επίσης γινόταν ανακύκλωση πλαστικών σε μικρή κλίμακα. Κάποιοι από εμάς στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και δυο ατόμων που εργάζονται στον Δήμο, αποφασίσαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Συναντηθήκαμε με σκοπό να ανταλλάξουμε ιδέες και να δούμε πώς μπορούμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας όσον αφορά την ανακύκλωση. Βρεθήκαμε μερικές φορές, αποφασίσαμε ορισμένα σχέδια δράσης και στρωθήκαμε στη δουλειά.

Ήταν μία πολύ εντατική και δύσκολη διαδικασία. Τρεις εθελοντές πήγαν στις ταβέρνες της πόλης ζητώντας να βάζουν στην άκρη τα χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια τους ώστε να τα μαζέψουμε. Κάναμε εβδομαδιαίες επισκέψεις στις ταβέρνες μαζεύοντας τα πλαστικά μπουκάλια. Η κοινότητα μας παραχώρησε ένα μικρό κτίριο ως χώρο αποθήκευσης και ανέθεσε σε κάποιον να μεταφέρει τα πλαστικά μπουκάλια σε ένα κέντρο ανακύκλωσης στην Τρίπολη.

Αφού δρομολογήθηκε η συλλογή των πλαστικών μπουκαλιών, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να πείσουμε τα καταστήματα της περιοχής να κάνουν επίπεδες (flat pack) τις κούτες που πρόκειται να πεταχτούν και να τις τοποθετούν σε μεγάλους συρμάτινους κάδους που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία στο Λεωνίδιο. Τα κονδύλια για τους συρμάτινους κάδους συγκεντρώθηκαν από το Δήμο με δωρεές από τα καταστήματα. Τα ονόματα των καταστημάτων που συμμετείχαν με δωρεές αναρτήθηκαν στους συρμάτινους κάδους.

Εκείνη την περίοδο πραγματοποιήθηκε Ημέρα Καθαρισμού των Παραλιών, την  οποία συντόνισε η διοίκηση του Λεωνιδίου. Οι μαθητές έφτασαν στις παραλίες, τους δόθηκαν μεγάλα σακιά και τους ζητήθηκε να μαζέψουν τα σκουπίδια κατά μήκος των παραλιών (τα οποία ήταν κυρίως πλαστικά). Ένας εκπρόσωπος της κοινότητας μίλησε στους μαθητές για τον κίνδυνο που δημιουργείται στη θάλασσα από τα πλαστικά, τα παιδιά έφαγαν ένα πρόχειρο κολατσιό και στη συνέχεια επέστρεψαν στο σχολείο με το σχολικό. Τότε περίπου τοποθετήθηκαν κάδοι απορριμμάτων σε όλες τις παραλίες.

Εν τέλει, κάδοι ανακύκλωσης για πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και χαρτί τοποθετήθηκαν στο Λεωνίδιο, τα Πούλιθρα και την Πλάκα. Χρησιμοποιούνται, αλλά χρειαζόμαστε κι άλλους, ενώ η διαδικασία συλλογής του ανακυκλωμένου υλικού χρήζει βελτίωσης. Τα απορρίμματα που πετιούνται στους κάδους ανακύκλωσης πρέπει να διαχωρίζονται πιο σωστά – είναι απαραίτητο να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για την εκπαίδευση των συμπολιτών μας σχετικά με το πώς να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους. Το φορτηγό που μαζεύει τους κάδους ανακύκλωσης χρειάζεται να κάνει συχνότερες διαδρομές. Η πόλη έχει ανάγκη από μία μηχανή συμπίεσης που να μπορεί να διαχειριστεί όλων των ειδών τα διάφορα υλικά.
Ελπίζουμε ότι το παράδειγμά μας θα ενθαρρύνει εκείνους που το έχουν ανάγκη... Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στις κοινότητες της περιοχής, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας!"

​Πηγή: PlasticFreeGreece

Δεν υπάρχουν σχόλια :

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Καιροσ